TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
SAMSUN AKADEMİK ODALAR BİRLİĞİ(SAOB) OLARAK BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI İLE BİR ARAYA GELDİK
SAOB`dan Samsun adaylarına Yerel Yönetimler Raporu

 
Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB), Belediye Başkan Adaylarına sunulmak üzere Samsun Yerel Yönetimler Raporu hazırladı.
 
 
SAOB`dan Samsun adaylarına Yerel Yönetimler Raporu
 
 

Rapor ile ilgili olarak bir açıklama yapan SAOB Sözcüsü Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan şu bilgileri verdi:

"Samsun şehri çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış, bazı zamanlarda çeşitli sebeplerle duraklama dönemleri gösterse de önemli bir kent olma özelliğini sürekli büyüyerek korumuş ve günümüze ulaşmıştır. Şehrin kuruluş ve gelişmesinde sahip olduğu coğrafi konumu ve iklimsel özellikleri kentin tercih edilmesinde önemli rol oynamış, bu koşulların şehre kattığı potansiyel,  sosyal, siyasî ve ekonomik anlamda kentin gelişerek devamında mimarîsini ve dokusunu ortaya çıkarmıştır.

1869 yılında meydana gelen Yangından sonra Fransa’dan getirilen bir mimara kent planı yeniden hazırlatılmış, bu plana göre, şehirde birbirini dik olarak kesen cadde ve sokak sistemi içinde çoğunluğu iki katlı kâgir binalardan oluşan binalar inşa edilmiştir.

Özellikle 1870’lerden itibaren söz konusu plânın da etkisi ile şehir nispeten düzenli ve modern bir görünüm kazanmaya başlamıştır.

Cumhuriyetin başından itibaren, nüfusa etki etmeyecek oranda göç alıp veren şehir,   kendi nüfus artışı ile 1950’li yıllara kadar gelmiş, 1950’li yıllardan itibaren ülkede görülen kırsaldan şehre göç sürecinde önemli bir durak noktası haline gelmiştir. Bu dönemde liman inşası ve kentteki diğer kalkınma çabaları çevre illerden göç almaya neden olmuştur

Karayolu, demiryolları ve limanın varlığı ile Samsun kısa zaman içinde Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasına girmiştir. 1970’lerde Bakır ve Azot fabrikalarının devreye girmesi, 1800’lü yılların sonundan beri devam eden tütün üretimi, yaprak tütün işleme ve sigara sanayii Samsun şehrini daha da geliştirmiş, kentte önemli değişimlere sebep olmuştur. Ekonominin canlanması, Samsun’da Türkiye’nin ikinci büyük fuarının kurulmasına ve uzun yıllar gündemde kalmasına yol açmıştır. Bütün bu gelişmeler Samsun’u çekim merkezi olan cazip bir il haline getirmiş,  önemli miktarda göç almasına neden olmuş, bu süreç 1980’li yıllara kadar devam etmiştir.

50 km uzunluğunda tek merkezli lineer bir kent haline gelen Samsun, ulaşımda çözülmesi zor problemlerle karşı karşıyadır. Bu durumun devam etmesi ileride daha fazla içinden çıkılmaz sonuçlar doğuracak olup, bunun önüne geçilebilmesi için kentin çok merkezli hale getirilerek trafiğin yoğunlaştığı akşam sabah saatlerinde ulaşımın tek yönlü akışı dengeli hale getirilmelidir.

Kent Planları ve altyapı, olumsuzluk yaratan koşullar göz önüne alınarak yeniden değerlendirilmeli, kentsel yenileme projeleri ile, öncelikle kamunun çıkarlarını gözeterek, halkın daha sağlıklı ortamlarda yaşamını sağlayacak uygun çözüm önerileri getirilmelidir.

İnsan yaşamı ve şehirleşme bakımından elverişli coğrafi ve iklimsel koşullara sahip olan kentimiz, daha önceki dönemlerde olduğu gibi geçtiğimiz son beş yılda da kent planlarının konudan bihaber meclislerce sık sık tadilatlarla değiştirildiği, bilimsel, teknik kriterlerin devre dışı bırakıldığı, şehir planlama, mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin gerektirdiği mesleki denetimin dikkate alınmadığı bir süreç yaşanmıştır.

Samsun için Kentsel alanlardaki nüfus yığılmasının yarattığı sorunlar; bütüncül planlamanın benimsenmemiş olması, denetimsizlik, yanlış arazi kullanım politikaları, kaçak yapılaşma ve devamında gelen imar affı süreçleriyle de beslenmiş, sonuç olarak da ortaya sağlıksız, güvenlik problemleri olan ve yaşanabilir olmaktan uzak kentsel çevreler çıkmıştır.

 Şehir planlama hizmetlerinde bütüncül yaklaşıma, kamu yararı anlayışına özen gösterilmelidir.

Biz de Samsunda bulunan akademik odalar olarak gelecek nesillere kent kimliğiyle örnek, imar ve ulaşımıyla ferah, sağlıkta ulaşılabilir, tarım ve ziraide kalkınmış bir şehir bırakabilmek amacıyla önerilerimizin bulunduğu ortak bir rapor hazırladık.

Hazırlamış olduğumuz bu raporu ortak paydamız olan Samsunumuzu yönetmeye talip adaylarımıza ve seçim sonrasında bizleri yönetecek belediye başkanlarımıza sunacağız."

Oluşturan 23 Meslek Kuruluşu

Samsun Barosu

Samsun Noter Odası

Samsun Eczacı Odası

Samsun Tabip Odası

Samsun Diş Hekimleri Odası

Samsun Veteriner Hekimleri Odası

Samsun Serbest Muhasebeci ve

Mali Müşavirler Odası

Samsun Mimarlar Odası

Samsun Bilgisayar Mühendisleri Odası

Samsun Çevre Mühendisleri Odası

Samsun Elektrik Mühendisleri Odası

Samsun Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası

Samsun İnşaat Mühendisleri Odası

Samsun İç Mimarlar Odası

Samsun Jeofizik Mühendisleri Odası

Samsun Jeoloji Mühendisleri Odası

Samsun Kimya Mühendisleri Odası

Samsun Maden Mühendisleri Odası

Samsun Makina Mühendisleri Odası

Samsun Orman Mühendisleri Odası

Samsun Peyzaj Mühendisleri Odası

Samsun Şehir Plancıları Odası

Samsun Ziraat Mühendisleri Odası

Kaynak: (KHA) - Karadenizhayat Editör: Coşkun ÖZBEK
 
Etiketler: SAOB`dan, Samsun, adaylarına, Yerel, Yönetimler, Raporu,

 

Okunma Sayısı: 3065
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası