TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
IV. ULUSLARARASI KATILIMLI JEOTERMAL KAYNAKLAR VE DOĞAL MİNERALLİ SULAR SEMPOZYUMU VE SERGİSİ YAPILDI

IV. Uluslararası Katılımlı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Sempozyumu 21-24 Şubat 2018 tarihlerinde Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi. Sempozyumun açılışına Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Şakir Şimşek ve davetliler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşması Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şakir Şimşek tarafından yapıldı. Türkiye de termalin başkenti olarak tanınan Afyonkarahisar’da düzenlenen Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Sempozyumunun Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından periyodik düzenlendiğini söyledi. 

İlk olarak 1961 yılında MTA Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan arama çalışmalarından sonra araştırmalarla yatırımların hızla arttığını belirten Prof. Dr. Şakir Şimşek, günümüzde jeotermal sektörüne devletin de verdiği destekle her gün yeni işletmelerin devreye alındığını kaydetti. Uluslararası bu sempozyumun Jeoloji Mühendisleri Odası, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, ATSO, AKÜ, AFJET, Türkiye Belediyeler Birliği ve bazı dernekler tarafından ortaklaşa düzenlendiğini belirten Şimşek, “Afyonkarahisar şehir merkezi, Sandıklı ilçe merkezi, Gazlıgöl, İscehisar, Bolvadin Heybeli, Çobanlar, İhsaniye ve Çay ilçelerinde şehir ısıtması, elektrik üretimi, termal turizm ve sağlık amacıyla entegre kullanıma örnek bir ilimiz olmuştur. Bu nedenle  “Sempozyum yeri olarak Afyon ilimiz seçilmiştir” diye konuştu.

SEKTÖRÜ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, periyodik olarak gerçekleştirilen, Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Sempozyumu ve Sergisinin bu yıl IV. gerçekleştirdiklerini söyledi. Alan, bugün 18 bini aşkın aktif üyesi, 12 şubesi ve 64 il temsilciliğine ulaşan TMMOB JMO, 44 yıllık tarihinin birikimiyle oluşturulan ve dünden bugüne taşıdığı ilkeler ışığında; ülkeye, topluma, mesleğe ve meslektaşlarına dair çalışmaları bütünlüklü olarak hayata geçirmeye çalıştığını vurguladı. Alan, “Odamız üyelerimizin katkı ve katılımını alabildiğince genişleterek mesleki demokratik kitle örgütü olmanın gereklerini yerine getirmeye çalışmaktadır. Odamız, bir yandan jeolojinin eşsiz zenginlikteki alanlarında bilimsel teknik etkinliklerini gerçekleştirmeye, kamu kurumlarımızla, üniversitelerimizle, mesleğimizle ilintili dernek ve kuruluşlarla ilişkilerini geliştirmeye, birlikte meslek alanlarımızla ilgili ortak bilimsel etkinlikler düzenlemeye çaba sarf etmektedir. Diğer yandan meslek alanımızla ilgili ülkemizde yaşanan sorunlara ilişkin raporlar hazırlayarak mesleki uzmanlıklarımızla konuya müdahil olmaya kamuoyunu bilgilendirmeye de gayret etmektedir” ifadelerini kullandı.

IV. ulusal katılımlı sempozyumun; TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Afyon Valiliği, Afyon Belediye Başkanlığı, AKÜ, Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği, Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER), Türkiye Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER), Afyon Jeotermal A.Ş. (AFJET), Türkiye Jeotermal Derneği, ATSO, Afyon Termal İşletmeciler Birliği ile SANJET A.Ş. ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz “IV Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Sempozyumu ve Sergisi” de bu bilgi ve deneyim birikiminin ortaklaştırılıp bir ürüne dönüşmesinin güzel ve anlamlı bir örneğini oluşturmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Enerjinin insanlığın en önemli ve vazgeçilmez gereksinimlerinden biri olduğunu ifade eden Alan, "Ülkelerin sanayileşmesi ve kalkınmasını sürdürmesi enerjiye olan ihtiyaçları da kaçınılmaz bir şekilde arttırmaktadır. Yaşamla eş değerli olan bir enerji kaynağının kendisine sahip olmanın önemi uygarlık tarihi boyunca önemini her zaman korumuş, korumaya devam etmektedir." diye konuştu.

"Son 3-4 yıldır petrol fiyatlarında kısmi bir düşüş yaşansa da ucuz enerji çağından pahalı enerji çağına girilmiştir" diyen Alan, şöyle devam etti:

"Bu süreçte gerek çevresel kaygılar, gerekse teknolojideki gelişmeler yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil enerji kaynaklarına karşı alternatif bir konuma getirmiştir. Yüzyıllar önce Akdeniz Bölgesi`nde banyo, ısınma ve pişirme amaçlı olarak kullanmaya başlamış olan yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan jeotermal kaynaklar, bugün elektrik enerjisi üretimi, merkezi ısıtma ve soğutma, seracılık, endüstriyel amaçlı kullanımlarda, proses ısı temininde ve kurutma işleminde ve mineralli su gibi birçok alanda kullanılmaktadır."

Alan’ın ardından Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser yaptığı konuşmada, “ Termalin ve zaferin başkenti olan Afyonkarahisar binlerce yıllık medeniyete ve bu medeniyetin bırakmış olduğu kültürel mirasa da ev sahipliği yapmaktadır. Kaplıcaları, zengin tabiat yapısı, tarihî eserleri, alternatif turizm çeşitliliği, kültür ve inanç turizmi gibi çeşitli turizm değerlerine sahip olan Afyonkarahisar, Anadolu`nun kavşak noktası olup, doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan konumundadır. Ülke turizminin çeşitlilik kazanması ve on iki aya yayılması için Turizm Bakanlığımızın öz verili çalışmaları ile birçok politikalar ortaya koyduğu malumunuz. Yapılan çalışmalarda görüldüğü üzere turizm çeşitlendirilmesinde en önemli alanlardan birisi de Termal Turizmdir. İlimiz, Türkiye`de kaplıca ve ılıca yönünden sayılı iller arasında yer almaktadır. Bundan dolayı son yıllarda fertler, şirketler ilimizde termal turizme yönelik yatırımlara yönelmiş durumdadır” dedi.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da bir konuşma yaparak sempozyumun düzenlenmesinin sağlayacağı yararlara vurgu yaptı. Solak, jeotermal sektöründe yatırımların her geçen gün arttığını söyleyerek, “İnsan yaşamında enerji kullanımı önemli bir yer tutar. Toplumun enerjiye sürekli ihtiyaç duyması yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini artırmıştır. Rüzgâr, güneş, jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli pay sahibi olmaya başlamıştır. Bu bağlamda her geçen gün büyüyen jeotermal sektöründe yatırımlar sürekli artış göstermektedir. Buradan hareketle jeotermal kaynakların araştırılması üzerine dünyada ve ülkemizdeki gelişmelerin paylaşılması, sıkıntıların dile getirilmesi ve çözülmesi bakımından Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından periyodik olarak düzenlenen Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Sempozyumu ve Sergisi’nin 4’üncüsü uluslararası katılımlı olarak ilimizde ve üniversitemizin katılımıyla gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, yenilenebilir enerjinin son yıllarda ülke ve dünya gündeminde önemli yer tuttuğunu belirterek, "Ülkemiz ve ilimiz bu jeotermal enerji kaynaklarına sahip. Afyonkarahisar 3000 yıllık geçmişine bakıldığında herkesin bildiği bir şehir. Maden suları da ülkemizde çok ciddi anlamda tüketilen içeceklerden. İlimizde iki tane maden suyu tesisimiz var. Biz mineralli maden sularımızı tanıtmakta biraz eksik kalıyoruz diye düşünüyorum. Eğer tanıtıma biraz daha önem verirsek, jeotermalde öncü olan ülkemiz, mineralli sularda da dünyada önemli bir yere gelebilir." şeklinde konuştu.

Sempozyumun açılışında konuşan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz da, “Afyonkarahisar için turizm anlamında önemli bir yere sahip oldu” diye konuştu.

Vali Tutulmaz; “Termalin merkezi, mermerin başkenti olan ilimizde böylesine önemli bir sempozyumun yapılmasında emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu organizasyona ev sahipliği yapmanın da onurunu yaşadığımı belirtmek isterim. Çünkü ilimiz termalimiz ön plana çıkmadan önce sıradan illerden birisiydi. Ancak son yıllarda termalin özellikle turizm alanında kullanılmasıyla Afyonkarahisar bir marka şehir haline geldi. Bunda termalin çok önemli bir rolü var. Termal sadece eskiden olduğu gibi sağlık alanında kullanılmıyor. Termal, Afyonkarahisar için turizm anlamında önemli bir yere sahip oldu. Bunun sonucu olarak ilimizde modern ve kaliteli termal tesislere sahip olduk. Bu tesisler, diğer turizm alanlarına da öncülük etti. Artık termal tesislerimiz vasıtasıyla dünyanın turizm merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyoruz. Eğer bu tesisler olmasaydı, spor turizmi ve doğa turizmi gibi alanlarda da başarılarımız ve beklentilerimiz olmayacaktı. İşte bu açıdan termal suyumuzun çok yönlü katkıları var. Termal su ilimizin marka değerini artırıyor. Bu vesileyle IV. Uluslararası Katılımlı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Sempozyumu ve Sergisinin ilimizde yapılması da ayrıca bir değer katıyor. Bu anlamda bu sempozyumun güzel bir etkinlik olmasını diliyorum. İnşallah bu sempozyumda tüm paydaşlar bir araya gelerek ülkemiz adına daha kalıcı, daha katma değeri fazla olacak hizmetlere vesile olunur” dedi.


Konuşmaların akabinde sempozyuma destek ve katkıda bulunan kişi ve kurumlara plaket verilerek sergi alanı ziyaretçilere açıldı. Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz sergi açılışının ardından tüm stantları gezerek bilgi aldı.

Türkiye’nin değerli bilim insanlarını, araştırmacılarını, ilgili kurum ve kuruluşlarını, üniversitelerini, yerel yönetimlerini, meslek odalarını, özel sektör temsilcilerini, kısacası tüm sektör bileşenlerini bir araya getiren sempozyumda 3 gün boyunca arama, araştırma ve uygulamalara ilişkin 16 farklı oturumda 68 sözlü ve 12 poster sunumu yapıldı. Sempozyumun ikinci gününde, “Jeotermal Kaynaklar, Sürdürülebilirlik ve Sorunlar” konulu bir de panel düzenlendi.

Sempozyumda, sektörde faaliyet gösteren makine ve malzeme üreticileri, enerji üreticileri, termal tesis işletmecileri, sondaj firmaları, belediyeler, üniversiteler ve kamu kurumlarını bir araya getirecek bir sergi düzenlendi.

Sempozyumun 4. gününde ise AFJET A.Ş.’ye ait Elektrik Santrali, Isı Merkezi ve jeotermal seralar ile Afyonkarahisar şehir merkezindeki, tarihi Afyonkarahisar evleri, Ulu Cami ve Afyonkarahisar Mevlevihanesi’ni kapsayan “Teknik ve Kültürel Gezi” yapıldı.

Okunma Sayısı: 3085
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası