TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
70. TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI 10-15 NİSAN TARİHLERİNDE ODTÜ’DE YAPILDI
70. Türkiye Jeoloji Kurultayı 10-15 Nisan tarihlerinde Ankara`da ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi`nde yapıldı. 265 sözlü sunum ve 154 poster sunumun yapıldığı 70. TJK uluslararası katılımın yoğunluğu ve öğrenci sunumları ile dikkat çekti. Kurultayda biri merkezi ikisi oturum içi, üç panel gerçekleştirilirken, Kurultay sonunda üç de teknik gezi düzenlendi.

70. Türkiye kurultayı açılışı ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu`nda gerçekleşti.  Açılışta kurultay başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı jeolojik mirasın önemini vurgularken genç yerbilimcilere destek olunması konusundaki temennilerini dile getirdi. Kazancı, rekor katılıma sahne olan Kurultayın başarısı için sunumları ve katkıları ile Kurultayı güçlendiren herkese teşekkürlerini sundu. 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan ise konuşmasında Türkiye Jeoloji Kurumu kurucu başkanı Hamit Nafiz Pamir`den alıntı yaparak yerbilimciler için Türkiye Jeoloji Kurultaylarının önemine dikkat çekerek 1947`den bu yana Kurultaylara emek veren tüm başkanlara ve yerbilimcilere teşekkür etti. Alan`ın ardından söz alan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da verimli bir kurultay olması temennilerini dile getirdi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz konuşmasında kültürel gelişimin etkisinde ‘yeri`n önemini vurguladı ve bilgilerin iletişim ağlarını güçlü tutarak aktarılması gerektiğini belirtti.

Kurultayın Ana Teması

Her yıl değişik ana tema altında gerçekleştirilen Kurultayın bu yılki ana teması "Kültürel Jeoloji" ve "Jeolojik Miras" olarak belirlendi. İşte, 70. Türkiye Jeoloji Kurultayı`nda jeolojinin temel alanlarının yanı sıra; bilimsel, kültürel ve görsel zenginliğimiz olan jeositlerimizi, önce ortaya çıkarmak, tanıtımını yaparak tescilleyip koruma altına almak, jeopark haline getirip jeoturizme açarak bugünün insanlarının hizmetine sunarken, bilimsel bir yönetimle de gelecek kuşaklara aktarmak, toplum için yerbilimleri kapsamında Jeopark örneklerimizin arttırılması gibi konular ele alındı.

Uluslararası katılım arttı

70. Türkiye jeoloji Kurultayı uluslararası katılımın arttığı bir kurultay oldu. 70. Türkiye Jeoloji Kurultayı`na Arnavutluk, Almanya, Fransa, Kanada, Bulgaristan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Romanya, Macaristan, İran, Irak ve Pakistan`dan yabancı bilim insanını katılım sağladı.

Kurultay kapsamında yapılan ProGeo toplantısı için Arnavutluk Bulgaristan, Bosna Hersek, Romanya, Macaristan`dan Kurultaya ve toplantıya katılım oldu. 

Üç panel gerçekleştirildi

Kurultay da sözlü ve poster sunumların yanı sıra 12 Nisan`da "Doğal ve Kültürel Mirasın Yönetimi" konulu merkezi bir panel yapıldı. Kurultayda ayrıca "Kuvaterner Araştırmalarında Güncel Durum ve Gelecek Perspektifleri" ve "Aktif Fay Zonları" başlıklı iki de oturum içi panel gerçekleştirildi. 

Jeoloji Bilim ve Jeoloji Araştırma/Makale Ödülleri Sahiplerini buldu

Kurultay Açılış Töreni`nde Jeoloji Bilim ve Jeoloji Araştırma/Makale Ödülleri ve Staj Raporu yarışmasını kazananlara ödülleri verildi. 

"TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Altın Çekiç Jeoloji Bilim, Araştırma/Makale ve Hizmet Ödül Yönetmeliği" kapsamında 2017 yılı için başvuran veya önerilen aday ve makaleler arasında yapılan değerlendirme sonucunda ödüle değer bulunan makale sahiplerine ödülleri 70. Türkiye Jeoloji Kurultayı açılış töreninde takdim edildi.

TMMOB JMO Başkanı Sayın Hüseyin Alan Genel Jeoloji Anabilim Dalı`nda ödül alan Ulaş Avşar ve Azad Sağlam Selçuk`a, TMMOB Başkanı Emin Koramaz ise Maden Yatakları ve Jeokimya Anabilim Dalı`nda ödül alan Mehmet Akbulut`a ödülünü takdim etti. 

Mineraloji-Petrografi Anabilim Dalı`nda Özgür Karaoğlu, jeoloji mühendisleri odası eski başkanlarından Behiç Çongar tarafından ödülünü aldı. Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı`nda Deniz Şanlıyüksel Yücel, Esat Kıratlıoğlundan ödülünü aldı. 

Staj Raporu Yarışması ödülleri verildi

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından her yıl düzenli olarak yapılan Staj Raporu Yarışmasında 18 Mart 2006 tarihinde toplanan "Staj Raporu Yarışması Seçici Kurulu" tarafından yapılan değerlendirme sonucu seçilen öğrenciler ve 70. Türkiye Jeoloji Kurultayı açılışında ödüllerini aldı. Staj Yarışması`nda dereceye giren,

ODTÜ`den Begüm Kurtoğlu, İsmet Cengiz, Fırat Üniversitesi`nden Yeşim Dartay, Dündar Çağlan,  Ankara Üniversitesi`nden Eda Armutçu, Faruk İlgün tarafından ödülünü aldı.

Panel önemli sorunlara değindi

70. Türkiye Jeoloji Kurultayı kapsamında 12 Nisan tarihinde Doğal ve Kültürel Mirasın Yönetimi konulu panel yapıldı. Panel Yöneticiliğini Prof. Dr. Cemal Görücüoğlu yaparken panelde Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Daire Başkanı Ahmet Demirtaş, Kültürel Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Gökhan Bozkurtlar, Ankara Üniversitesi DTCF Arkeoloji Bölümünden Prof Dr. Musa Kadıoğlu ve Jeoloji Mühendisi Odası avukatı Mehmet Horuş katıldı.

Farklı Disiplinler Kurultay‘da…

70. Türkiye Jeoloji Kurultayı kapsamında Coğrafya ve Kültür oturumuna yer verildi. Oturum farklı disiplinlerden araştırıcıların bir araya geldiği bir platform olması yönüyle dikkat çekti. Coğrafyacı, antropolog, orman mühendisi ve sosyolog gibi farklı disiplinlerden katılımcılar konuşma gerçekleştirirken oturum başkanlığını Ankara Üniv. DTCF, arkeoloji bölümünden Harun Taşkıran ile Coğrafya Bölümü`nden Ali Özcağlar yaptı.

Oturum başkanı ve katılımcıların bu sene böyle bir oturuma yer verilmesinden dolayı olan memnuniyetlerini dile getirirken daha sonraki yıllarda da jeoloji kurultaylarında böyle oturumların olmasının faydalı olacağını belirttiler.

Öğrenci Sunumları İlgi çekti

Türkiye Jeoloji Kurultayı tarihinde ilk kez yapılan öğrenci sunumlarında, 7 farklı üniversiteden, onlarca lisans öğrencisinin katılımıyla; Kültürel Jeoloji, Morfometri, Gezegenler Tektoniği, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Mühendislik Jeolojisi, Göl ve Deniz Jeolojisi, Paleontoloji konulu 12 adet özgün çalışmanın sunumu gerçekleştirildi. Oturumlar Sena Akçer Ön ve Mehmet Korhan Erturaç yürütücülüğünde, Aral Okay ve Levent Selçuk başkanlığında toplandı.

Öğrenci bildirilerinde, heyecanlı ve başarılı sunumlara imza atıldı. Öğrenciler, bitirme çalışmalarını, staj çalışmalarını ve TUBİTAK tarafından desteklenen lisans projelerini izleyicilerle paylaş-tılar. 

Geleneksel Jeoloji Gecesi yapıldı

Her yıl Kurultay sırasında yapılan "geleneksel Jeoloji Gecesi" yemeği Çarşamba akşamı yapıldı. Gecede 70. Türkiye jeoloji Kurultayı Düzenleme Kurulu‘na plaketleri verilirken Jeoloji Mühendisleri Odası Hizmet Ödülleri de sahiplerine verildi.

Resim, tasarım ve ahşap boyama sergileri ilgi çekti

70. Türkiye Jeoloji Kurultayı`nda resim, tasarım ve ahşap boyama sergileri katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Savaş Yılmaz ve Yasemin Dinçer`in resim, Ali Çakmakoğlu`nun tasarım ve Banu Yaylacı`nın Odamızda düzenlediği ahşap boyama kursu ürünlerinden oluşan sergiler büyük ilgi gördü.

Ali Çakmakoğlu "Jeolojiden Çizgiler" adlı sergisinde doğanın özgün yanını sanatla bir araya getirmiş. Doğaya ve bilime farklı bir açıdan bakmamızı sağlayan bu ürünlerin hepsi birbirinden ilginçti.

JMO Türk Halk Müziği Korosu Konser Verdi

Türk Halk Müziği Koromuzun 70. Türkiye Jeoloji Kurultayı kapsamında verdiği konser büyük beğeni topladı. Hasan Çırpan`ın şefliğinde, Türk Halk Müziğine ait eserlerin koro ve solo olarak seslendirildiği konser ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Kemal Kurdaş salonunda gerçekleştirildi.

JeoGenç Enerjisi ve Dinamizmiyle Kurultayda Yer Aldı

JeoGenç, Kurultay hazırlık aralarından ve sürecince salonların süslenmesinden düzenlenmesine kadar her noktada vardı. Katılımcıları güler yüzleriyle ve şekerleriyle karşıladılar. "70. TJK hatırası" ve "JeoGenç hatırası" panolarıyla kurultayın anılarda renkli bir şekilde yer almasını sağladılar.

JMO Çalışanları Yorgunluğunu Unuttu

70. Türkiye Jeoloji Kurultayı ilan edildiği tarihten itibaren yoğun bir çaba ve emeğin ürünü oldu. Düzenleme Kurulu`nun çaba ve emeğine hazırlıklar sırasında ve Kurultay başladığında tüm gücüyle destek olan, Kurultayın düzenli yürümesi için emeklerini ve enerjilerini sonuna kadar harcayan; konukların karşılanmasından, salonların düzenine kadar tüm sorunları çözmeye odaklanan TMMOB jeoloji Mühendisleri Odası çalışanları Kurultay`ın başarısı ile tüm yorgunluğunu unuttu.

Teknik Geziler

Kurultayın 6. günü üç ayrı teknik gezi gerçekleştirildi. Cuma günü Tokat Valiliği`nin sağladığı araçlarla Tokat ballıca Mağarası Gezisi için yola çıkıldı. 

Cumartesi Günü ise Prof. Dr. Aral Okay ve Prof. Dr. Demir Altıner`in gezi liderliğini yaptığı "Olistostrom Ve Ofiyolitli Melanj Gezisi" ile Prof. Dr. Nizamettin Kazancı ve Yaşar Suludere`nin gezi liderliğini yaptığı "Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark Projesi ve Önemli Jeositleri Gezisi" yapıldı. 

Okunma Sayısı: 3110
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası