TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
JEOPARK ALANLARI ULUSAL LİSTESİNE ÖNERİ SUNMA ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
UNESCO Türk Milli Komitesi tarafından organize edilen MTA Genel Müdürlüğü, JEMİRKO ve Odamız tarafından da desteklenen "Jeopark Alanları Ulusal Listesine Öneri Sunma Çalıştayı" MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi Konferans Salonu`nda 2 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirildi.

UNESCO Türk Milli Komitesi tarafından organize edilen MTA Genel Müdürlüğü, JEMİRKO ve Odamız tarafından da desteklenen "Jeopark Alanları Ulusal Listesine Öneri Sunma Çalıştayı"  MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi Konferans Salonu‘nda  2 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirildi.
MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi Konferans Salonun da  2 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilen, Jeopark Alanları Ulusal Listesine Öneri Sunma Çalıştayı‘na Odamız adına Oda Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan ile Yönetim Kurulu Üyemiz Ümit Uzunhasanoğlu katıldı. Üniversiteler, ilgili kamu kurumları ve belediyelerden çok sayıda uzmanın katıldığı toplantıda, UNESCO Türk Milli Komitesi Üyesi Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, MTA Genel Müdür Yrd. Bülent Kali, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdür Yrd.V.  Osman Öztürk, UNESCO Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz ve Oda Başkanımız Hüseyin Alan‘ın  açılış konuşması ile başlayan toplanda. Prof. Dr. Zeki Kaya "UNESCO‘da Doğa Bilimleri", Prof. Dr. Nazire Özgen "UNESCO Global Jeopark Ağının Öncelikleri" Prof. Dr. Nizamettin Kazancı‘nın "Ulusal Listeler ve Gerçekler" sunumlarının ardından katılımcılardan "Ulusal listede yer alacak jeopark" önerilerin alınması ve oylanması ile tamamlanmıştır.
Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan yaptığı açılış konuşmasında; "politik bir anlayış olarak 1950`li yıllarının sonlarına doğru ortaya çıkan çevre bilincinin, 1960 yıllarının sonlarında olgunlaşarak Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliğinde yasal ve idari düzenlemelere dönüştüğünü belirterek, 1974 yılında kurulan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasının, özellikle 1990‘lı yılların ikinci yarsından itibaren jeosit- jeopark- jeomiras konularını gündeme taşımış, her yıl düzenli olarak düzenlediği kurultaylarda oturum konusu haline getirmiş,  Bilimsel Teknik Kurulu içinde "Jeolojik Miras  Üyeleği"ni  oluşturarak bu alanın kurumsal  ve bilimsel bir bakış açısı ile ele alınmasını sağlamaya çalıştığını " ifade etti.  Konuşmasına " Coğrafik olarak üç, jeolojik anlamda ise iki kıtanın  kesişim ve çarpışma kuşağında yer alan ülkemizin, jeolojosinin kendine has güzellikteki jeolojik   oluşumları da beraberinde  getirdiğini belirterek, ülkenin sahip olduğu bu zengin jeolojinin  içerdiği ender nitelikteki oluşumlarının  envanterinin çıkarılarak, bunlardan kullanıma açılacak olanların tescil edilerek korunması ve insanlığın hizmetine sunulması gerektiğini  belirtti. Günümüzde bu alanda yaşanan en önemli sorunun " yasal mevzuatın yetersizliği, kurumlar arası yetki çatışması ile  özellikle yerel idarelerin konuyu sahiplenmelerindeki zaafiyet olduğunu belirten Alan, çalıştayın bu sorunların tartışılmasına olanak sağlayacağını belirterek çalıştay düzenleme kuruluna teşekkür ederek tamamladı.
Ayıca, Odamız tarafından Kapadokya, Ihlara Vadisi, Tuz Gölü ve Karapınar Obruk ve Maar oluşumlarını da içine alan geniş bir coğrafik alanı kapsayan " Kapadokya Jeopark Alanı" ile  Munzur Vadisi, Ovacık Fayı ve Munzur suyu karstik boşalımın birlikte değerlendirilerek "Munzur Vadisi Jeopark Alanı" olarak ulusal listede yer alması için öneride bulunulmuştur.

Okunma Sayısı: 3394
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası