TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
68. TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI YAPILDI
1947 yılından bu yana kesintisiz devam eden Türkiye Jeoloji Kurultaylarının 68.’si Ankara`da MTA Kültür Sitesi`nde “Toplum ve Doğa İçin Su” teması ile gerçekleştirildi.

1947 yılından bu yana kesintisiz devam eden Türkiye Jeoloji Kurultaylarının 68.`si Ankara`da MTA Kültür Sitesi`nde "Toplum ve Doğa İçin Su" teması ile yoğun bir katılım ile tamamlandı. Bilimsel araştırmaların sunulduğu Kurultay`da Prof. Dr. Mustafa M. Aral tarafından "Dünden Bugüne Jeoloji ve Çevre Bilimlerinde Kullanılan Kavram ve Modellerin Gelişimi" başlıklı bir çağrılı konuşma, "Yeraltısuyu ve Kuraklık" ile "Toplum ve Doğa İçin Su" temalı iki panelin yanı sıra; "Hidrojeolojide Sayısal Yöntemler" ve "Karstik Ortamlar Hidrojeolojisi" başlıklı iki özel oturum gerçekleştirildi.

68. Türkiye Jeoloji Kurultayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Yazıcıgil‘in yaptığı açılış konuşması ile başlayan Kurultayda, Yazıcıgil`in ardından TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedal, MTA Genel Müdürü Yusuf Ziya Coşar ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu birer konuşma yaptılar.

68. Türkiye Jeoloji Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Yazıcıgil, sözlerine Kurultayı 1947‘den bu yana kesintisiz sürdüren Türkiye Jeoloji Camiasının tüm bireylerini ve kurumlarını kutlayarak başladı. 2015 yılının ‘su` açısından özel bir yıl olması nedeni ile bu kurultayın ana temasının ‘Toplum ve Doğa için Su` olarak seçildiğini belirten Yazıcıgil Birleşmiş Milletlerin 2000 yılında kabul ettiği ‘Binyıl Kalkınma Hedefleri`nin ve 2005 yılında kabul ettiği ‘Uluslararası Yaşam için Su Hareketi On Yılı`nın 2015 yılında sona erecek olması nedeniyle bu yılın su ile ilgili yeni hedeflerin ve harekat planlarının oluşması açısından özel olduğuna dikkat çekti. 

Konuşmasında ülkemizde son 10 yıldır sıkça yaşanan sel ve kuraklık gibi doğal afetler ile baş edebilmek için, su yönetimi konusunda önemli adımlar atılmış olmasına rağmen, ülkemiz su kaynaklarının "toplum ve doğa" eksenli yönetildiği konusunda ciddi kaygılar bulunduğunu vurgulayan Yazıcıgil, "Tüm su kaynaklarının bütünleşik yönetimini çağdaş bir şekilde ele alan "su yasası"nın henüz bulunmadığı ülkemizde, herhangi bir kıtlık anında maalesef ilk akla gelen yeraltısuları olmaktadır. Ancak, bu kaynakların miktarı, kalitesi ve özellikle de iklim değişikliğine karşı tepkileri konusunda, mevcut veri ve bilgiler ile  yürütülmekte olan çalışmaların yetersiz olduğu bilinmektedir" dedi. 

68. Türkiye Jeoloji Kurultayı`nın ana temasının "Toplum ve Doğa İçin Su" olarak belirlendiğini hatırlatarak Yazıcığil, Kurultay boyunca konu ile ilgili yapılacak oturum ve panellere değindi. Yazıcıgil, "Kurultayımızda ‘Yeraltısuları ve Kuraklık` konusunun ayrıntılı olarak tartışılacağı bir panel düzenleneceğini, Prof. Dr. Mustafa M. Aral`ın moderatörlüğünü üstlendiği bu panelde, görüşlerini bizlerle paylaşacak olan Prof. Dr. M. Levent Kavvas, Prof. Dr. Murat Türkeş,Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım ve Prof.Dr. Mehmet Ekmekçi‘kuraklık` konusunun hidrolojik, meterolojik ve tarımsal boyutları ile  yeraltısuları üzerinde yarattığı baskıları değerlendireceklerdir. Ayrıca suyun iktisadi, toplumsal, yönetimsel ve çevresel boyutlarının ayrıntılı olarak tartışılacağı ve Dündar Çağlan`ın moderatörlüğünü üstlendiği ‘Toplum ve Doğa için Su` başlıklı ikinci bir panel düzenlenecektir. Bu panelde Yrd.Doç. Dr. Nuran  Çakır Yıldız, Dr. Dursun Yıldız, Alim Murathan, Ömer Şan ve Eren Atak görüşlerini bizlerle paylaşarak ‘Toplum ve Doğa için Su` konusunda farklı disiplinlerin ve sektörlerin görüşleri hakkında bilgilendirilmemizi sağlayacaklardır. Kurultayımızda, ‘Hidrojeoloji Mühendisleri ve Su Kaynakları Araştırma Derneği`nin katkıları ile ‘Hidrojeoloji ve Su Kaynakları Yönetimi` oturumları dışında, davetli konuşmacıların yer aldığı ve genç hidrojeologlara eğitim amaçlı ayrıntılı sunumların yapılacağı ‘Hidrojeolojide Sayısal Yöntemler` ve ‘Karstik Ortamlar Hidrojeolojisi` konulu herbiri birer gün sürecek, iki özel oturum düzenlemiştir" dedi. 

Yazıcıgil`in ardından  Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan ise konuşmasına; "1947 yılında Türkiye Jeoloji Kurumunun başlattığı bilimsel teknik kurultaylara tüm değerleriyle sahip çıkan; kurumun deneyimini, birikimini devir alarak devam ettiren Odamız, gerek ulusal, gerek uluslararası ölçekte bir benzeri olmayan Kurultayımızın 68.sini  gerçekleştirmenin onurunu ve kıvancını yaşamaktadır...  Bu onur jeoloji mühendislerinin, bu onur bilim camiamızın, bu onur ülkemiz insanınındır. Tales`in, Strabon`un, Homeros`un, Herodot`un, Diyojen`in, Piri Reis`in Hezarfen Ahmet Çelebi`nin, Cahit Arf`in, Muazzez İlmiye Çığ`ın, Hamit Nafiz Pamir`in, İhsan Ketin`in mirası olan bilimi, bilimsel düşünüş yöntemini, yani Anadolu coğrafyasında mayalanan bu soylu geleneği son 68. yıldır bıkmadan, bayrağı yere düşürmeden bugünlere taşıyanları, huzurlarınızda saygıyla anıyorum." Sözleri ile başladı. Alan, ülkemizde özellikle 2014 yılı yaz aylarının sonlarına doğru  Yalova, İstanbul, Ankara gibi kentlerimiz başta olmak üzere bir çok yerleşim biriminde her gün "barajlarda ne kadar günlük su kaldığı" haberlerini hatırlatarak  Kurultayın ana temasının, "Toplum ve Doğa İçin Su" olarak belirlenmesinin önemine dikkat çekti. Alan "Suyu, yaşamsal bir hak olmaktan çıkarıp, ticari bir mal olarak görme yaklaşımı ile gerek yüzey sularımız gerekse yeraltı sularımızın da özelleştirmesinin adımları atılmaktadır. Su kaynaklarının planlanması tamamen ticari çıkarlara göre düşünülmekte ve su hizmetleri de hızla özelleştirilmeye çalışılmakta­dır. Ülkemizde son zamanlarda plansız,  kamu yararı göz ardı edilerek ortaya konan HES projeleri sonucunda, ülkemizdeki bütün akarsuların her noktası HES`ler için parsellenmiş durumdadır. Bu HES`ler ülke enerji ihtiyacının giderilmesi konusunda önemli bir değer yaratmadığı gibi ekolojik ve kültürel anlamda birçok sorunu da beraberinde getirmiş, çıkarılan su kullanım anlaşması ve benzeri yasa ve yönetmelikler de tamamen suyun özelleştirilmesine hizmet etmiştir" dedi. Alan konuşmasının devamında Soma ve Ermenek başta olmak üzere ülkemizde yaşanan maden facialarına dikkat çekerek Palandöken heyelanı, 3. Havalimanı inşaatı, kanal İstanbul gibi projelere ilişkin eleştirilerini dile getirdi. 

Alan`ın ardından söz alan Petrol İşleri Genel Müüdürü Selami İncedal PİGEM`in son yıllarda attığı adımları anlattı . İncedal`ın ardından söz alan MTA Genel Müdürü Yusuf Ziya Coşar ise konuşmasına MTA`nın 80. Kuruluş yılında olduklarını hatırlatarak başladı. 80. Yılda MTA Kanunu`nun değiştirilmesi ve bilimsel çalışmaların daha da hızlandırılması için tasarı hazırladıklarını söyleyen Coşar, MTA`nın denizlerdeki çalışmalarını arttırmak  için çalışmalarını yoğunlaştırdığını ve Turkuaz Araştırma gemisini denize indirdiklerini kaydetti. 

Coşar`ın ardından söz alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Sedat Kadıoğlu da suyun toplum ve doğa için önemine değinerek ülkemizde su yönetiminin 1926 yılında çıkarılan Su Kanunu ile yönetildiğine ve kurumlar arasında yetki ve koordinasyonun olmadığına değindi. Bakanlık olarak bu nedenle Su Kanunu üzerinde çalıştıklarını belirten Kadıoğlu, Su Kanunu tasarısının yasalaşmasına ve Su Koordinasyon Kurulu oluşturulmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Kadıoğlu`nun konuşmasının ardından "Altın Çekiç Ödül Töreni" ile açılış töreni tamamlandı.

Altın Çekiç Jeoloji Bilim Ödülü ve Jeoloji Araştırma/Makale Ödülleri

Jeoloji biliminin gelişmesine, mesleğin bilimsel ve pratik etkinliğine katkı veren ‘Jeoloji Bilim, Araştırma ve Makale` sahiplerine ödülleri 68. Türkiye Jeoloji Kurultayı`nda yapılan törenle verildi.  

  1. Genel Jeoloji Anabilim Dalı`nda; Yazarlar, Doğan B., Tüysüz O. Ve Şanlı B. F. (2014) tarafından International Journal of Earth Sciences dergisinde yayınlanan "Tectonostratigraphic evolution of the basins on the Southern branch of the North Anatolian Fault System in the SE Marmara Region Turkey" başlıklı makale; çalışma yöntemi, elde edilen verilerin değerlendirilmesi, sunuş şekli ve Kuzey Anadolu Fayı`nın batı kesimindeki Geyve-Pamukova ve İznik havzalarının evrimini "çek-ayır havza modeli" ile açıklayıp, dünyadaki benzerleriyle karşılaştırarak örnek bir çalışma olması nedeniyle, 
  2. Maden Yatakları-Jeokimya Anabilim Dalı`nda; Yazarlar Dönmez C., Kesgin S., Günay K., Çolakoğlu A.O., Çiftçi Y., Uysal İ., Türkel A., ve Yıldırım N. (2014) tarafından Ore Geology Reviews dergisinde yayınlanan  "Chromite and PGE Geochemistry of the Elekdağ Ophiolite (Kastamonu, Northern Turkey): Implications for Deep Magmatic Processes in a Supra Subdiction Zone Setting" başlıklı makale, özgün olması ve ekip çalışması ürünü olması nedeniyle;
  3. Mineraloji-Petrografi Anabilim Dalı`nda; Yazarlar, Karaoğlu Ö. ve Helvacı C. (2014) tarafından Lithos dergisinde yayınlanan "Isotopic Evidence for a Transition from Subduction to Slab Tear Related Volcanism in Western Anatolia, Turkey" başlıklı makale, Batı Anadolu Senozoyik volkanizmasının yiten dilimin yırtılmasına bağlı oluştuğunun ilk kez bu makalede izotopik veriler kullanılarak ortaya koyulması nedeniyle;
  4. Yine Mineraloji-Petrografi Anabilim Dalında yazarlar Erkül F., Erkül Tatar S., Ersoy E., Uysal İ. ve Kliitzli U. (2013) tarafından Lithos dergisinde yayınlanan "Petrology, Mineral Chemistry and Sr-Nd-Pb İsotopic Compositions of Granitoids İn The Central Menderes Metamorphic Core Complex: Constraints on The Evolution of Aegean Lithosphere Slab" başlıklı makale, Menderes Masifindeki Senozoyik yaşlı granitoyitlerin kökenlerinin belirlenmesi ve bu masif içinde şekillenmesini jeolojik verilerin yanı sıra yeni ve farklı spektroskopik yöntemler kullanarak yorumlaması nedeniyle;

 

 

 

 

TMMOB-Jeoloji Mühendisleri Odası Jeoloji Araştırma/Makale Ödüllerini aldılar.  

21 oturum başlığı altında toplam 263 bilimsel çalışmanın yer aldığı 68. Türkiye Jeoloji Kurultayı`nda  poster sunumları arasında  ‘Poster Jürisi` tarafından yapılan değerlendirmeye göre ilk üç dereceye giren poster sahiplerine Odamız tarafından ödülleri verildi. 

Poster Ödülleri 

Poster sunumları arasında  Poster Jürisi tarafından yapılan değerlendirmeye göre:  

 

  • Hülya Özen Yılmaz, Mehmet Özkul`un "Çukurbağ (Pamukkale) Antik Traverten Ocağı (The Ancient Çukurbağ (Pamukkale) Travertine Quarry)" başlıklı poster birincilik; 
  • Ayla Bulut Üstün, Refahat Osmançelebioğlu, Adem Özata, Orhan Cem Özerk, Tolga Esirtgen, Nizamettin Kazancı, Alper Gürbüz, Önder Kayadibi‘ne ait "Manisa Havzası`nın Jeolojik Jeomorfolojik Ölçütlere Göre Sıvılaşmaya Karşı Duyarlılık Haritası (Liquefaction Susceptibility Map of the Manisa Basin Based on Geological and Geomorphological Criteria)" başlıklı poster ikincilik; 
  • Gülcan Sarp, Mehmet Özçelik‘in "Çok Zamanlı Uydu Görüntülerinden Destek Vektör makineleri Sınıflandırma Tekniği Kullanılarak Su Kütlelerinin Çıkarımı ve Değişimi Analizi, Burdur Gölü Örneği (Water Body Extraction and Change Detection Analysis from Multi-Temporal Satellite Images Using Support Vector Machine Classifier; A Case Study from the Lake Burdur)" başlıklı posteri üçüncülük ödülünü aldı.

Odamız "Geleneksel Jeoloji Gecesi Yemeği", THM korosunun konseri ile renklenen ve beş gün süren kurultayımızda resim ve fotoğraf sergisi de yapıldı.

68. TJK Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Yazıcıgil`in açılış konuşmasını okumak için lütfen tıklayınız.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan`ın açılış konuşmasını okumak için lütfen tıklayınız.

 

Okunma Sayısı: 3177
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası