TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
JMO İSTANBUL ŞUBE 2015 YILI 1. DANIŞMA KURULU TOPLANTI TUTANAĞI
Toplantıya katılarak görüş ve önerilerini Şubemizle paylaşan tüm üyelerimize teşekkürlerimizi sunarız.

JMO İSTANBUL ŞUBE 2015 YILI 1. DANIŞMA KURULU TOPLANTI TUTANAĞI

Şube Yönetim Kurulumuzun 13.01.2015 tarihli toplantısında aldığı karar uyarınca, 2015 yılı 1.Danışma Kurulu 20.01.2015 tarihinde aşağıdaki gündemle toplanmıştır.

•1-     2014 yılının son iki ayında gerçekleştirilen gecikmiş üye aidat tahsilinin gerekçeleri,

•2-     Üst Kuruluşumuz TMMOB ile ilgili hazırlanan Torba Yasa,

•3-     Maliye Bakanlığı‘ndan Odamız merkezine gelen Odamızın asgari ücret tarifesi ve SJM ile ilgili mali verilerin paylaşılması talebi.

Danışma Kuruluna 30 üyemiz katılmıştır. Toplantı Şube Başkanı Yüksel ÖRGÜN ‘ün açış konuşmasıyla başlamıştır. Şube Yazmanı Üye Şerafettin ÇENGEL söz alarak, üyelere yazılı olarak gönderilen gecikmiş aidatların tahsilat ile ilgili gerekçeler hakkında detaylı bilgi vermiştir. Buna göre gecikmiş aidatların tahsili kararının 1 Kasım 2014 tarihinde Ankara‘da gerçekleştirilen JMO 25. Dönem 1. Danışma Kurulunda alındığını, aidat tahsilatı görevinin tüm şube yönetimlerine ve il temsilciliklerine verildiğini açıklamıştır.  Gecikmiş aidatların bu şekilde tahsil edilmesinin ana nedeninin, TMMOB‘ ye bağlı odaların idari ve mali açıdan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığın bağlanması; Bakanlıkların aidatları kamu geliri kabul edip, tahsil edilmemesinin kamu zararı olarak değerlendirerek, Oda yöneticileri hakkında zimmet ve ceza davaları açılması olduğunu  ifade edilmiştir. Bu kapsamda Orman Mühendisleri Odası YK üyeleri hakkında açılan 29 adet davalar hakkında bilgi verilmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na bağlanan JMO‘ nun 20 milyon TL aidat alacağı bulunmaktadır. Şubemiz bu konuda eş davaya/davalara muhatap olmamak adına öncelikle üyelerimizi ikna yöntemiyle aidatlarını ödemeye yönlendirmiş, bu şekilde sonuç alınmaması durumunda da TMMOB Yönetmeliğinin 30. Maddesi uyarınca İcra ve İflas Kanunu hükümlerinin uygulanacağı bilgisi vermiştir. Şerafettin Çengel, bu kapsamda iletişim imkânı bulunan tüm üyelerle görüşülmeye çalışıldığını, 100 civarında üyemizin aidatını ödeyerek istifa ettiğini, bir çok üyemizin emeklilik evraklarını, bir kısım üyemizin de işsiz geçen veya mazeretli süreleri ile ilgili belgeleri vererek borçlarını sildirdiğini anlattı. Bunun yanında sadece Aralık ayında İstanbul Şube de 19.000 TL 2014 aidat geliri ve 63.000 TL‘de eski yıllara ait aidat geliri olmak üzere toplam 82.000 TL aidat geliri sağlandığı bilgisini verdi.

Bu genel bilgilendirmeden sonra söz alan üyelerimiz konu hakkında görüşlerini paylaştılar.

Can Akın, geçmişte seçim zamanları oy kaygısıyla üye yapılan meslektaşlarımızın, seçimler sonrası Oda‘dan koptuklarını ve daha sonra aidat ödemediklerine değindi.  Hadiye Yücel ise Şubenin yaptığı duyuru dilinin yanlış olduğunu, üyelere gönderilen yazıların süreç hakkında yeterli açıklıkta bilgi vermediğini ifade etmiştir. Esasen bilgilendirme işinin Merkez tarafından yapılması gerektiğini belirten Yücel, üye aidatının üye olan herkes tarafından ödemesinin zorunluluk olduğunu, Bakanlığın sıkıştırmasının ise fırsat olarak kullanmamak gerektiğini söyledi. Aytaç Zilek ise, Odadan aldığımız bazı maillerin üyeyi rahatsız edici olduğunu, oysa yaşanan süreç hakkında üyeleri bilgilendirme konusunda bizzat üyelerden yararlanılabileceğini önerisinde bulunmuştur. Geçen 2 dönem Şube Başkanlığı yapan Hüseyin Öztürk ise," çok kötü bir süreç yaşadığımızı, hükümetin baskıyı arttırdığı bu süreçte Odanın, aidat istemekle yanlış yaptığını; Orman Müh. Odası‘na açılan davanın mahkeme kayıtlarının üyelere gönderilmesinin iyi olacağını ifade etti. Tekirdağ İl Temsilcisi Necmettin Eskin ise, genel bir değerlendirme yaparak ildeki 124 üyeden 48‘inin borcunu ödediğini, 8 işsizin borcunu sildirdiğini, 38 kişiye ulaşılamadığını, kalan 30 üyeden 16‘sının aidat ödemeyeceğini, 14‘ünün ise ödeyeceğini beyan edip ödemediğini söyledi.

Son olarak Merkeze aidat ödemeleri konusunda bir liste yollanacağı, bundan sonra ödemeyenlerle ilgili hukuki sürecin Şubat ayından sonra Merkez avukatı tarafından takip edileceği üyelere açıklandı.

Gündemin ikinci maddesi olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 67 maddelik torba yasa içerisine konan 7 maddelik TMMOB ile ilgili tasarı değerlendirildi. Önce Şerafettin ÇENGEL tarafından bu 7 madde hakkında detaylı bilgiler verilerek, bu yasa değişikliklerine karşı İstanbul‘da İKK öncülüğünde yapılan ve yapılacak eylem ve protestolar hakkında bilgi vererek, eylemlerin başarılı olması için üyelerin desteğine ihtiyaç duyulduğu anlatıldı. Toplantıya katılan üyeler konu ile ilgili söz alarak görüşlerini paylaştılar.

Gündemin üçüncü maddesinde ise Şubeye bağlı SJM hizmeti veren büroların yapmış oldukları ürünleri hakkında, Maliye Bakanlığı Vergi Denetimi Genel Müdürlüğü‘nce istemesi halinde bilgi verilmesi konusunda Merkez Yönetim Kurulu‘ndan gelen yazı tartışılmıştır. İlk örneği Çevre Mühendisleri Odası‘nda yaşanan bu uygulama, toplantıya katılan üyeler tarafından değerlendirilerek, bakanlığın bu tip bilgileri belediyeler ve ilgili kamu kurumlarından alabileceği,  2013 de çıkartılan yasa değişikliğinden sonra Odamızın böyle bir görevinin olamayacağı ifade edilmiş; bu görüş, Yönetim Kurulumuz tarafından da kabul edilmiştir.

Daha sonra Şube Başkanı Yüksel ÖRGÜN, üyelerimize bu toplantıya katıldıkları için bir teşekkür konuşması yaparak, toplantıyı kapatmıştır.

Toplantıya katılarak görüş ve önerilerini Şubemizle paylaşan tüm üyelerimize teşekkürlerimizi sunarız.

                                                                        

TMMOB JMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 3067
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası