TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ODAMIZIN KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİS VE MİMARLAR İLE EMEKLİLERİN ÖZLÜK HAKLARININ DÜZELTİLMESİ İÇİN YAPTIĞI GİRİŞİM TBMM`DE YANKI BULDU
Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Kamuda çalışan Mühendis ve Mimarların Özlük haklarında yaşanan mağduriyetlerin araştırılması amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Kamuda çalışan Mühendis ve Mimarların Özlük haklarında yaşanan mağduriyetlerin araştırılması amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Bayraktutan`ın TBMM Başkanlığına sunduğu Araştırma Önergesi şöyle:

"02.10.2011 tarih ve 28103 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 666 sayılı KHK nin 3. Maddesinde ‘Uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma sınavı, tez hazırlama ve yeterlilik sınavı ile uzman ve uzman yardımcıları ile ilgili diğer hususlar, Devlet Personel Başkanlığı`nın görüşü alınarak kurumlarınca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir` hükmü yer almaktadır. 2011 yılında yapılan bu düzenleme ile aynı işyerinde çalışan bir kısım teknik elemanlar uzmanlık kadrosu almış veya uzman yardımcısı kadrosu ile yeni mühendisler alınmıştır. Kurumlarda uzun yıllar görev yapan mühendislerle aynı işyerinde,  aynı görevi yapmalarına rağmen uzman ve veya uzman yardımcısı olanlar %30 oranında daha fazla maaş almaktadırlar.
2011 yılında çıkarılan 666 sayılı KHK ile aynı işyerinde aynı işi yapan personel arasındaki dengesizliğin giderilmesi eşit işe eşit ücret verilmesi amaçlanmıştır. Ancak devlet kurumlarında aynı unvanda çalışan ve aynı işi yapan mühendisler için eşitsizlik giderilmemiştir. Kamuda yaklaşık 38 farklı isimde uzmanlık kadroları ile mühendis kadroları arasında aynı iş yerinde, aynı ortamda, hatta aynı odada benzer nitelikteki işleri yapmalarına rağmen ciddi maaş farkları bulunmaktadır. Bu durum, çalışma motivasyonunu yok etmekte ve çalışma barışını bozmaktadır.
Bugüne dek ülkemizin inşasında, imarında ve kalkınmasında önemli görevler üstlenmiş  zor arazi koşullarında, şantiyelerde, fabrikalarda, yollarda, köprülerde, yeraltı ve yerüstü maden işletmelerinde özveri ile çalışmakta olan Mühendislerin ekonomik mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir.
Doktorlar, uzman ve uzman yardımcısı statüsünde çalışanlar ile, içinde bulunduğumuz dönemde Akademisyenler ve Hakim-Savcılarımıza yönelik yapılmış olan ekonomik iyileştirmeleri biliyor, bununla birlikte ülkenin en önemli katmanlarından birisini oluşturan Mühendisler için de, gerekli ekonomik iyileştirmelerin yapılmasını ve aileleri ile birlikte bu toplum kesiminin yaşadıkları mağduriyetten kurtarılmasını hedefliyoruz.
Bildiğiniz gibi, TÜİK resmi rakamlarına göre bugün 4 kişilik bir ailenin asgari geçim sınırı yaklaşık 4.112 TL olarak hesaplanmıştır. 1. derece 4. kademede çalışan 25 yıllık bir mühendis, çocuk ve aile yardımı dahil 3500TL maaş almaktadır. Yaşadıkları şehrin dışında arazilerde şantiyelerde görevlendirilen ve ailelerinden uzakta zor şartlarda ve gerektiğinde hayatını ortaya koyarak görev yapan mühendisler il dışında, arazide görev yaptıkları her gün için 35TL gündelik almaktadırlar.
Diğer taraftan, 2011 yılında çıkarılan 666 sayılı KHK ye istinaden yapılan ek ödemeden mühendisler derecelerine göre %140 ve %150 oranında faydalandırılmaktadır. Bazı meslek gruplarının bu ek ödemeden  %200 oranında yararlandırıldığı bilinmektedir. Mühendisler için de bu ek ödemeden yararlanma oranının %200 e çıkarılması ekonomik sorunlarının az da olsa hafiflemesine katkı olacaktır.
Ayrıca emekli olan mühendislerin aldıkları ücretler yoksulluk sınırının altına düşmüş durumdadır. Uzun yıllar çalışan ve emekliliğinde rahat bir yaşam süreceği hayali ile yaşayan çoğu kişiler geçim sıkıntısı nedeniyle yeniden düşük ücretlerle çalışmaya başlamakta, çoğu mühendislik ve müşavirlik firmalarında denetçi mühendis veya benzer adlarla çalışmaya zorlanmaktadır. Mühendislik ve müşavirlik firmaları aslında yapmadıkları denetim hizmetleri süreçlerinde emekli mühendis meslektaşlarımızın ekonomik zorluklarından faydalanarak, uygunsuz mühendislik hizmetlerini emekli mühendisler üzerinden yürütmektedirler. Bu sorunun çözümü için bütün kamu çalışanlarına verilen denge tazminatının emekli mühendislere de yansıtılmasını gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen hususlar ışığında, Kamuda çalışan Mühendis ve Mimarların Özlük haklarında yaşanan mağduriyetlerin araştırılması amacıyla Anayasa`nın 98nci ve içtüzüğümüzün 104ncü ve 105nci maddeleri gereğince Meclis araştırma komisyonu açılmasını saygılarımızla arz ederiz."

Okunma Sayısı: 3123
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası