TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
PALANDÖKEN HEYELANI BASIN AÇIKLAMASI
Odamız, Erzurum-Palandöken`de meydana gelen ve kayak pistleri ile atlama kulelerine büyük zarar veren heyelan ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Erzurum‘un 2011 yılında ev sahipliği yaptığı 25‘inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yaptırılan kayakla atlama kulelerinin önündeki pistlerde toprak kayması meydana geldi. Pistler tamamen kullanılamaz duruma gelirken, otel ve diğer tesisler de boşaltıldı.

Odamız konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. 

Basın açıklaması şöyle:

BASINA VE KAMUOYUNA

Ülkemiz jeolojik gerçekliliği göz ardı edilerek, kontrolsüz ve denetimsiz gerçekleştirilen ve jeoteknik etüt parametrelerini göz ardı eden anlayışlar milyarca lira kamu kaynağını tüketmeye devam ediyor.

Yazılı ve görsel basından alınan bilgilere göre "Erzurum‘da 2011 " 25.Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyat Oyunları için yaptırılan "Türk Telekom Atlama Kule ve Rampa`"ların yer aldığı bölgede meydana gelen heyelan, toplam beş adet rampanın üçünü kullanılmaz hale getirmiş ve 65.000.000,00 TL kamu yatırımının yok olmasına neden olmuştur. Meydana gelen olayın tek sevindirici boyutu, can kaybının yaşanmamış olmasıdır.

2020 Dünya Olimpiyat oyunlarına hazırlık amacıyla öznel alanlarda gerçekleştirilen olimpiyatlara ev sahipliği yapmaya çalışan ülkemizde, 2011 yılında; 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyat Oyunları`na ev sahipliği yapmış, bunun için de Erzurum Palandöken mevki seçilmiştir.

Yer seçiminin başladığı tarihte başlatılan proje çalışmaları kapsamında gerek plana esas olarak hazırlatılan jeolojik-jeoteknik etütlerde, gerekse inşaatların yapılması süreçlerinden gerçekleştirilen "jeoteknik etüt raporlarında (zemin ve temel araştırma raporları) rampa ve pistlerin yapıldığı alanların farklı bölgelerinde heyelan potansiyeli taşıyan bazı bölgeler tespit edilmiştir. Yapılan bu tespitten sonra, tesisler için farklı bir alanın seçilmesi gerekirken idare "jeoteknik etüt raporlarında" belirtilen kaygıları göz ardı ederek inşaat imalatlarına yüksek miktarda bedeller ödenerek heyelan potansiyeli taşıyan alanlar üzerine tesislerin yapılmasına karar verilmiştir.

Tesislerin, heyelan potansiyeli taşıyan alanlar üzerine yapılması yetmezmiş gibi, yeterli kar yağışının olmayacağı kaygısı güdülerek heyelan potansiyeli taşıyan alanların da içinde yer aldığı bölge üzerine su püskürtülmesi amacıyla iki adet gölet yapılmıştır. Bu süreçte kurumda çalışan bazı mühendislerin göletlerde biriken suların heyelanları tetikleyebileceği kaygılarına rağmen idare bu kaygıları görmezden gelerek jeo-membranlarla geçirimsizlik sağlayacağını iddia ederek bu göletlerin yapımını da gerçekleştirilmiştir.
Ülkemizin jeolojik gerçekliliği göz ardı edilerek, doğaya inat her yerde inşaat yaparım anlayışının sonucu; dün olduğu gibi bugünde milyarlarca lira kamu kaynağının telef olmasına devam etmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz gerçeklik çerçevesinde bir kez daha soruyoruz,

  • Plana esas jeolojik- jeoteknik raporlarda Palandöken tesis alanının bazı bölgelerinde heyelan potansiyeli taşıyan alanların varlığı bilinmesine rağmen kim veya kimler bu alanlarda tesislerin yapılmasına karar vermiştir.
  • Bu tesislerin yapımı süreçlerinde heyelana karşı tedbirler alınmış mıdır? Alınmış ise; ne tür imalatlar gerçekleştirilmiş ve müteahhitlere ne oranda ödeme yapılmıştır.
  • Heyelanları önleme amacıyla yapılan imalatlar neden fonksiyonlarını yerine getirmemiştir.
  • Meydana gelen heyelan olayı ne oranda kamu zararına neden olmuştur.
  • Palandöken tesis alanında heyelan potansiyeli taşıyan başka alanlar bulunmakta mıdır? Var ise, herhangi bir tedbir alınmış mıdır?
  • Son yıllarda yetersiz personel ve altyapısı ile büyük tesislerin yapımını gerçekleştirmeye çalışan Gençlik ve Spor Bakanlığı‘nın yaptığı yatırımlarda Erzurum Palandöken sahası dışında heyelana neden olan ve kamu zararı oluşturan yatırımı bulunmakta mıdır?
Sorularına gerek yapılacak idari, gerekse adli soruşturmalar da açık yanıt verilmelidir. Kamu kaynaklarının heba olmasına neden olan sorumlular yargı önüne çıkarılarak, gerekli bedeller kendilerinden tahsil edilmelidir.


Değerli basın emekçileri,
Her ne şekilde olur ise olsun kamu kaynaklarının jeolojik faktörlerin yok sayılarak "heyelana kurban verilmesine" izin vermeyeceğiz. Oda olarak bu yaşananların takipçisi olacak ve gerekli hukuksal girişimleri başlatacağız.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu


 

Okunma Sayısı: 3077
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası