TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
67. TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
1947 yılından bu yana kesintisiz devam eden 67. Türkiye Jeoloji Kurultayı Ankara`da MTA Kültür Sitesi`nde yapıldı.

1947 yılından bu yana kesintisiz devam eden 67. Türkiye Jeoloji Kurultayı Ankara`da MTA Kültür Sitesi‘nde gerçekleştirildi. Bu yıl ana teması "Doğal kaynaklar ve Sürdürülebilirlik" ve  "Ustalara Saygı" olarak belirlenen 67. Türkiye Jeoloji Kurultayı yoğun bir katılım ile tamamlandı.

Bilimsel araştırmaların sunulduğu Kurultayda, "Doğal kaynaklar ve Sürdürülebilirlik" ile "Jeoloji ve jeoloji Mühendisliği- Öngörüler" başlıklı iki de panel ile Volker Mosbrugger tarafından "Biyo-Jeomühendislik: Sürdürülebilirliğin Anahtarı mı?" ve Roland Oberhaenslı tarafından "Gelecek Kuşaklara Kaynak Yaratma - Yer Bilimlerinde Aşılması Gereken Noktalar:" başlıklı iki çağrılı konuşma yapıldı. 

67. Türkiye Jeoloji Kurultayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Namık Yalçın‘ın yaptığı açılış konuşması ile başlayan Kurultayda Yalçın‘ın ardından ardından TMMOB Jeoloji Mühendisleir Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan, TPAO Genel Müdürü Sn. Besim Şişman, MTA Genel Müüdürü Mehmet Üzer, Enerji ve Tabii kaynaklar bakan Yardımcısı Murat Ercan birer konuşma yaptılar.

67. Türkiye Jeoloji Kurultayı Kurultay Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Namık Yalçın, sözlerine Kurultayı 1947‘den bu yana kesintisiz sürdüren Türkiye Jeoloji Camiasının tüm bireylerini ve kurumlarını kutlayarak başladı. Bireylerin yaşam kalitesine ve toplumun refah düzeyinin yükseltilmesine çok önemli katkılarda bulunma potansiyeline sahip jeoloji ve jeoloji mühendisliğinin önemine değinen Yalçın, Jeoloji ve Jeoloji Mühendisliğinin "yeterince tanınmaması"nı mesleğimizin en önde gelen sorunlarından biri olarak tanımladı. 67. Türkiye Jeoloji Kurultayı‘nın karar vericilerin jeoloji biliminden daha fazla yararlanmasının bir adımı olması dileğinde bulunan Yalçın, Kurultay‘ın ana teması olan "Doğal kaynaklar ve Sürdürülebilirlik" konusuna dikkat çekti.  Kurultayda bu konuda bir de panel düzenleyeceklerini belirten Yalçın, Kurultay‘ın bir diğer temasının da "Ustalara Saygı" başlığı ile ülkemizde jeoloji biliminin gelişimine katkıda bulunan, jeolojinin bugün ulaştığı küçümsenmemesi gereken bir noktaya gelmesine büyük katkılarda bulunmuş akademisyen ve uygulayıcıların, adlarını taşıyan oturumlarda tanıtılıp anılacaklarını söyledi.

Yalçın‘ın ardından  konuşma yapan Oda Başkanımız Dündar Çağlan ise konuşmasında; ülkemizin en önemli en uzun soluklu bilimsel etkinliği olan Türkiye Jeoloji Kurultayı‘nın 67. yaşına ulaşmış olmasında duydukları mutluluğu ifade etti. Kurultayın ana temasının "Doğal Kaynaklar ve Sürdürülebilirlik" olduğuna dikkat çeken çağlan, niteliği sürekli artmaya devam edeceğine inandığı Kurultayın ülke yerbilimine önemli bilimsel katkılar sunmasının yanında, üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşlarını bir araya getiren, yerbilimcileri buluşturan bilimsel, sosyal bir şölen olma işlevini de yerine getirmeyi sürdürdüğünü söyledi.

Çağlan‘ın ardından söz alan TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, TPAO‘nun 10 yıllık çalışmalarını anlatarak bu konuda daha fazla jeoloji mühendisine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. 67. Türkiye Jeoloji Kurultayı‘nın sonuç ve proje odaklı olması gerektiğini savunan Şişman, Kurultay çalışmalarında başarılar dileyerek sözlerini tamamladı. 

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ise 67. Türkiye jeoloji Kurultayı‘nın bir yıl aradan sonra tekrar MTA Kültür Sitesi‘nde düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek sözlerine başladı. JMO‘yu 67 yıldır bu kurultayı düzenli olarak yaptığı için kutlayan Üzer, MTA‘nın yaptığı çalışmalardan söz ederek, MTA‘nın doğal kaynakların kullanılmasında önemli bir işlevi yerine getirdiğine dikkat çekti. Üzer‘in Ardından Söz Alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Ercan İse, "Sürdürülebilirlik" kavramı ile ilgili tartışmalara değindi.

Ercan‘ın konuşmasının ardından Çevre ve şehircilik Bakanı İdris Güllüce‘nin mesajının okunduğu Kurultay‘da daha sonra "Altın Çekiç Ödül Töreni" düzenlendi.

Kurultayımızda 22 oturum başlığı altında toplam 216 sözlü, 106 poster sunumu yapıldı. Poster sunumları arasında  Poster Jürisi tarafından yapılan değerlendirmeye göre ilk üç dereceye giren poster sahiplerine Odamız tarafından ödülleri verildi. Odamız THM korosunun konseri ile renklenen ve beş gün süren kurultayımızda resim ve heykel sergisi de yapıldı.

Altın Çekiç Jeoloji Bilim Ödülü ve Jeoloji Araştırma/Makale Ödülleri
Genel Jeoloji Anabilim Dalı`nda, Batı Anadolu`da farklı genişlemeli alanları birbirinden ayıran İzmir-Balıkesir transfer zonunu ayrıntılı verileri ile ortaya koyan, bölgedeki genişleme tektoniğinin anlaşılmasına hizmet eden; yazarlar Bora Uzel, Hasan Sözbilir, Çağlar Özkaymak, Nuretdin Kaymakçı, Cornelis     G. Langereis tarafından Journal of Geodynamics, 2013,65,94-116`da yayınlanan "Structural evidence for strike-slip deformation in the İzmir-Balıkesir Transfer     Zone     and consequeces for late Cenozoic evolution of western Anatolia (Turkey)" başlıklı makale  ve Maden Yatakları-Jeokimya Anabilim Dalı`nda ülkemiz kömürlerinde çok sık rastlanmayan, Aydın-Germencik jeotermal sahasından alınan örnekler üzerinden suberinitin ayrıntılı olarak incelendiği; hidrotermal süreçlerin, kömürün olgunlaşmasına ve rank değerinin artmasına etkisinin irdelendiği yazarlar Emine Cicioğlu Sütcü, Selami Toprak tarafından International Journal of Coal Geology 116-117 (2013) 36-45`de yayınlanan, "Petrographical, chemical and FT-IR properties of a suberinitic coal from Aydın- Germencik area, western Turkey"  başlıklı makale TMMOB-Jeoloji Mühendisleri Odası Jeoloji Altın Çekiç Araştırma/Makale Ödülüne uygun görülmüşlerdir.

Poster Ödülleri

Poster sunumları arasında  Poster Jürisi tarafından yapılan değerlendirmeye göre: 

Caner Diker, İnan Ulusoy‘un Doğu Anadoludaki Volkanların Günlük Termal Uydu Görüntüleri İle 12 Yıllık Termal Aktivitelerinin Gözlenmesi (Monitoring 12 Years of Thermal Activity of Eastern Anatolian Volcanoes Using Daily Thermal Satellite Images) başlıklı poster birincilik;
Fatma Gülmez, Ş. Can Genç, Zekiye Karacik, Okan Tüysüz‘e ait Kalecik Bölgesi Geç Kretase Yaşlı Potasikultrapotasik Kayaları: Klinopiroksen Kimyasına Bağlı Kökensel Yaklaşımlar (Late Cretaceous Potassic -Ultrapotassic Rocks from the Kalecik Area: Clinopyroxene Chemistry as a Proxies for Its Mantle Source Area) başlıklı poster ikincilik;
Hatice Seval Manap, Volkan Özaksoy, Şule Gürboğa‘nın Antalya Tufalarının Yapısal Özellikleri (The Structural Properties of Antalya Tufa) başlıklı posteri üçüncülük ödülünü aldı.

67. TJK Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Namık YALÇIN‘ın açılış konuşmasını okumak için lütfen tıklayınız.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan‘ın konuşmasını okumak için lütfen tıklayınız.

Okunma Sayısı: 3164
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası