TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
KENTLEŞME VE ALTYAPI SUNUMU YAPILDI
Cumartesi Söyleşileri kapsamında 18 Mayıs 2013 tarihinde şubemiz toplantı salonunda "Kentleşme ve Altyapı" konulu sunum gerçekleştirildi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak düzenlediğimiz Cumartesi Söyleşilerinde bu hafta ‘Kentleşme ve Altyapı‘ konusu tartışıldı. Mühendislerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen Söyleşide KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Osman Üçüncü bir sunum yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Semih Peker, "Altyapı hizmetleri, gerek ekonomik kalkınma gerekse yaşam kalitesinin artması açısından önemi giderek artan hizmetlerden birini oluşturmaktadır. Başlıca; enerji (doğalgaz gibi), haberleşme (telefon, internet hattı gibi), ulaştırma (yol ağı) ve su-kanalizasyon-yağmursuyu hatları yanında insanların yaşamsal sosyal park bahçe donatı alanları, yeşil alanların hepsi altyapı hizmetlerindendir. Yeni yerleşim yerleri belirlendikten sonraki ilk adım, bina yapmaya geçmeden önce alt yapı hizmetlerini doğru bir şekilde projelendirmek ve uygulamak olmalıdır. Ülkemiz gelişmekte olan bir ülke olduğundan dolayı altyapı hizmetlerinin önemi ve bunlardan yararlanma imkânı önemli bir sorunu oluşturmaktadır. Hala altyapının önemi anlatılıyor olması düşündürücüdür" dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Üçüncü, "Sorunların çözümünde geç kalındıkça, çağdaş kentleşme kriterlerinden de uzaklaşılacaktır. Bu aşamada, kenti kent yapan unsurları belirlemeli ve çözüm önerilerini bu doğrultuda geliştirmelidir. Kısa vadeli çözümler yerine, orta veya özellikle uzun vadeli stratejiler hayata geçirilmelidir. Altyapı, bir kentin en önemli taşıyıcı sistemini içeren yapıların bir bütünüdür ve kentin olmazsa olmazıdır. Kente hayat veren ve kenti yaşanabilir yapan altyapıdır. Yatırımlar içinde pek görünmeyen ama en çok paranın harcandığı yerdir. Fakat sosyal bilginin ve kültürel bilginin de içerisinde olduğu bir şeydir altyapı. Onun içindir ki, dünyanın bütün kentlerinde kentleşmede vaz geçilmez olan altyapı oralardaki sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik büyümeye göre farklılıklar arz eder. Sürdürülebilir kentler için çevresiyle bir bütün çalışmak zorundadır. Çünkü altyapı konuları sınır tanımaz olması nedeniyle de bölgesel bazlı birlikte çalışmaktan geçer" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 3130
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası