TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
UYARILAR DİKKATE ALINMIYOR!
Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semi Hamzaçebi, geçtiğimiz iki ay içerisinde yaşanan sel ve heyelanlarla ilgili daha önce yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını söyledi.

Ordu ve Rize illerinde ağustos ayında yaşanan sellerle ilgili basın açıklamamız Günebakış Gazetesi`nde yayınlandı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semi Hamzaçebi, geçtiğimiz iki ay içerisinde yaşanan sel ve heyelanlarla ilgili daha önce yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını söyledi. Hamzaçebi, “Odamız gibi konuyla ilgili STK’ların önerilerinin dikkate alınmaması ise söz konusu can ve mal kayıplarının ileride de meydana gelecek olması öngörüsünü maalesef güçlü kılmaktadır.” dedi. Bölgede dere yataklarına müdahale edildiğini ve yapılaşmaya açıldığını belirten Hamzaçebi, “Dere yataklarına yapılan müdahaleler sonucunda bölgede yüksek debi ile akan derelerin akış kesiti azaltılmış, müdahale edilerek kazanılan alanlarda yollar yapılmış ve yapılaşmaya gidilmiştir. Bölgedeki tüm dereler yaklaşık olarak güney-kuzey hattı boyunca yüksek debi ile Karadeniz’e akmaktadır. Bu dereler morfolojik yapısı nedeni ile denizle buluşma noktasında eğim ve debi azalması nedeniyle düz alüvyonal yelpaze alanları oluştururlar. Özellikle bu düz alanların kenarlarında oluşturulan ticari-sanayi ve konut amaçlı yapılaşmalar beraberinde söz konusu zararlara davetiye çıkarmaktadır. Bölgede yer alan ana dere ile birleşen tüm yan dereler özellikle aşırı yağışlar esnasında yüksek debi ile yüksek eğimli bir topoğrafyada çeşitli boyutlarda materyaller taşımakta bu materyaller bentler yaparak derenin akışını engellemektedir.  Özellikle bu yan derelerin vatandaşlar tarafından akış kesiti daraltılarak buralarda konutlar yapılmakta ve bu konutlar aşırı taşkınlar neticesinde hasar görmektedir. Bölgede son yıllarda gerekli jeolojik etütler yapılmadan aşırı derecede ve kontrolsüz biçimde yol yapımı ve yol betonlaması yapılmış, arazinin morfolojik-jeolojik yapısı dikkate alınmadan yapılan bu yollar heyelanların tetikleyicisi olmuştur. Geçmiş yıllarda yaşanan benzer doğal afetlerle bugün yaşanan doğal afetler sebep-sonuç ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda birbiriyle tamamen örtüşmektedir. Kazı, dolgu gibi bilinçsiz müdahaleler, dere yataklarına kaygısızca yapılan yapılaşmalar, akış rejimini bozacak imalatlar vb... uygulamalar çok sayıda can ve mal kaybına neden olmuş, olmaya da devam etmektedir. Odamız gibi konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin önerilerinin dikkate alınmaması ise söz konusu can ve mal kayıplarının ileride de meydana gelecek olması öngörüsünü maalesef güçlü kılmaktadır.” diye konuştu.Hamzaçebi, alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

“Köprü kesitleri derenin uzun yıllara ait debi değerleri dikkate alınarak projelendirilmelidir. Dere yatakları ve Yüksek eğimli alanlar kesinlikle yerleşime ve yapılaşmaya kapatılmalıdır. Bölgesel bitki dokusunu bozan ve tahrip eden uygulamalardan kaçınılmalıdır. Plan olmaksızın hiçbir alan yapılaşmaya açılmamalıdır. Yerleşime uygun alanlar tespit edilmelidir. Bölgede son yıllarda yoğunlaşan yol yapımı çalışmaları kontrol altına alınarak gerekli jeolojik inceleme yapılmadan yol çalışmalarına müsaade edilmemelidir. ‘Dirençli Kentler Kampanyası’ ile afetler öncesinde riskleri azaltmak amacıyla çok yönlü önlemler alınması gerekmektedir. Risk azaltma önlemleri alınmalıdır. Ülkemizin yerleşme ve kentleşme politikaları yeniden düzenlenmelidir. ‘İmar Barışı’ kapsamında verilen ‘Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esasları’ düzenleyen kanun tekrar gözden geçirilmelidir.”

Aydın GELLECİ

http://www.gunebakis.com.tr/gundem/uyarilarimiz-dikkate-alinmiyor-h19067.html

Okunma Sayısı: 3058
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası