TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ALPU TERMİK SANTRALI KONUSUNDA JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNİN GÖRÜŞLERİ
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi “Alpu Termik Santralı konusunda Jeoloji Mühendislerinin Görüşleri” basın açıklaması yapıldı.

Değerli Basın Mensupları;

Eskişehir doğusunda Kömür yatağının olduğu konusunda yapılan çalışmalar 2005 yılına kadar uzanır. Bu yıllarda MTA tarafından yapılan sondajlar sonucunda Alpu havzasında önemli ekonomik değere sahip linyit oluşumunun varlığı ortaya konmuştur.

Eskişehir-Alpu linyit sahası kuzeyde Kızılcaören ve Yakakayı köyleri, güneyde Sevinç ve Ağapınar Köyleri arasında kalan yaklaşık olarak 100 km2’lik geniş bir alanda yayılım göstermektedir. Linyit yüzeyde mostra vermez. Kömür iki damar halinde, 250-450 metre derinlikler arasındadır. Kömür damarların kalınlıkları 0,55 ila 31,60 m arasında değişir, ortalama damar kalınlığı ise 14,00 m dir. Görünür rezerv miktarı yaklaşık 1500 milyon tondur. Sahada bulunan kömürün yeraltı işletmesi şeklinde çıkartılması projelendirilmiştir.

Elde ettiğimiz veriler bu bölgede ve bu konularda araştırma yapan bilimsel yayınlardan elde edilen verilerdir.

Daha önce bütün olan fakat proje sırasında EÜAŞ ve TKİ’ye ait olarak iki kısma ayrılan kömür üretim sahalarının neden ayrıldığı bilinmemektedir.

Son zamanlarda Sevinç Köyü’nün hemen yakınındaki üretim sahası ön plana çıkartılmıştır. Bunun nedeni bilinmemektedir.

TKİ’ye ait 85068 No’lu IV. Grup Yeraltı Kömür Ocağı Proje Tanıtım Dosyasında sahada bulunan ve yeraltı işletmesini önemli ölçüde etkileyeceği düşünülen su seviyeleri-akiferler konusunda bilgi yok derecede azdır.

Yine kömür çıkartılan yeri ve uzun süre içinde tüm sahayı etkileyeceği düşünülen jeolojik birimlerin kaya mekaniği açısından dayanımının “ÇOK ZAYIF-YER YER ZEMİN ÖZELLİĞİ GÖSTERMEKTEDİR” denilmektedir. Bu konuda da bilgi yeterli değildir.

EÜAŞ tarafından çıkarılacak kömürün Termik Santral’de yakıldıktan sonra Kül Atık Sahası olarak belirlenen yer eski Lületaşı Ocaklarının olduğu yerdir. Külün buraya dökülmesi planlanmaktadır. Bu sahaların altında lületaşı olup olmadığı araştırılmış mıdır?

Bu proje, Eskişehir’e yakınlığı ve getireceği Hava Kirliliğinin yanı sıra hükümetin çok kısa süre içinde ilgili mühendislere (JEOLOJİ, MADEN, ÇEVRE, İNŞAAT, vb) danışmadan, insan sağlılığını, insan emniyetini düşünmeden  projelendirdiği projelerden biri olmaya adaydır.

Tüm bu nedenlerle, İNSAN SAĞLILIĞINI, İNSAN EMNİYETİNİ DÜŞÜNMEDEN  projelendirilen BİLİMSELLİKTEN UZAK, içinde bir sürü BİLİNMEYEN bulunduran bu tür projelere JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ olarak KARŞI olduğumuzu TÜM KAMUOYU VE ESKİŞEHİR HALKINA DUYURURUZ. Saygılarımızla. 26.01.2018 

TMMOB

Jeoloji Mühendisleri Odası

Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 3060
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası