TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ŞEHİR HASTANELERİ SEMPOZYUMU 16 ARALIK`TA YAPILACAK
TMMOB Ankara İl Koordinasyon kurulu tarafından düzenlenen `Şehir Hastaneleri Sempozyumu` 16 Aralık 2017 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu`nda gerçekleşecek.

TMMOB Ankara İl Koordinasyon kurulu tarafından düzenlenen "Şehir Hastaneleri Sempozyumu" 16 Aralık 2017 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu`nda gerçekleşecek. Şehir Hastaneleri tüm yönleriyle ele alınacak sempozyum, "Sağlıkta Dönüşüm ve Sağlık Politikaları", Şehir Hastanelerinin Ekonomi Politiği" ve "Kentsel Planlama ve Mühendislik" başlıklı üç ayrı oturumdan oluşmaktadır.

Sempozyum öncesinde Düzenleme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, " Kamu Özel Ortaklığı olarak bilinen sistemin sağlık alanına uyarlanmasıyla ortaya çıkan Şehir Hastaneleri projesi kısaca, kamu arazilerinin hastane yapımı için özel şirketlere devredilmesi, devletin inşaatı üstlenen işletmeci şirkete 25 yıl kira ödemesi, bu süre boyunca vergi muafiyeti sağlaması ve hastane içinhasta garantisi vermesi biçiminde işleyen bir işletme modelidir" denildi.

Açıklamanın tam metni:

ŞEHİR HASTANELERİ SEMPOZYUMU

Ülkemizdeki sağlık hizmetlerini büyük ölçüde ticarileştiren Sağlıkta Dönüşüm Projesi`nin son adımlarından biri olan Şehir Hastaneleri`nin yapımı pek çok ilde devam ediyor.

Kamu Özel Ortaklığı olarak bilinen sistemin sağlık alanına uyarlanmasıyla ortaya çıkan Şehir Hastaneleri projesi kısaca, kamu arazilerinin hastane yapımı için özel şirketlere devredilmesi, devletin inşaatı üstlenen işletmeci şirkete 25 yıl kira ödemesi, bu süre boyunca vergi muafiyeti sağlaması ve hastane içinhasta garantisi vermesi biçiminde işleyen bir işletme modelidir.

Yakın zamanda tamamlanan ve halka olan maliyeti her geçen gün artan Üçüncü Köprü, Avrasya Tüneli ve Osmangazi Köprüsüile benzer bir işletme mantığıyla hayata geçirilecek Şehir Hastaneleri bir sağlık projesi olmaktan çok, sermaye kesimlerine kaynak aktarma projesi olarak öne çıkıyor.

Bu kapsamda, Ankara`da iki adet entegre sağlık kampüsünün yapımı devam ediyor. Etlik ve Bilkent`te konuşlandırılan bu hastaneler tamamlandığında sadece günlük poliklinik hasta sayısının 30 binin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.Bununla birlikte nazım imar planı ve kent içi ulaşım ana planlarında konuya dair hazırlıkların neler olduğu ve ne gibi önlemlerin öngörüldüğü bilinmiyor.

Kentimizde Bilkent ve Etlik şehir hastanelerinin hizmete girmesiyle birlikte daha önceden proje kapsamında kapatılmış olan Etlik İhtisas Hastanesine ek olarak on yıllardır hizmet vermekte olan 12 kamu hastanesi daha kapatılacak ve bu kurumların personeli de bu iki şehir hastanesine tayin edilecek.

Şehir Hastaneleri projeleri kapsamında Ankara`da Etlik İhtisas Hastanesi kapatılmış ve on yıllardır hizmet vermekte olan on iki kamu hastanesi daha kapatılacak. Kapatılacak olan hastaneler:

  • Sami Ulus Doğum ve Çocuk Hastanesi,
  • Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesi,
  • Altındağ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi,
  • Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi,
  • Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi,
  • Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi,
  • Ulus Devlet Hastanesi,
  • Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi,
  • Etlik Zübeyde Hanım Doğumevi,
  • Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi,
  • Abdurrahman Yurtasan Onkoloji Hastanesi
  • Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi.

Kent merkezinde olmaları ve ulaşım imkanları nedeniyle halkın büyük çoğunluğu tarafından tercih edilen bu hastanelerin kapatılmasının ardından, şehir hastanelerinin nitelikli sağlık hizmetini hangi ölçüde verebileceği, halkın bu hastanelere erişim probleminin nasıl çözüleceği, ortaya çıkacakulaşım yükünün trafiğe nasıl etki edeceği ve şehir hastanelerinin ekonomik maliyetinin ne olacağı soruları henüz cevabını bulmuş değil. Ankara halkını yakından ilgilendiren tüm bu sorulara ve sorunlara yanıtlara üretebilmek için Şehir Hastaneleri Sempozyumu`nda bir araya geliyoruz.

Sağlık, ekonomi, şehircilik gibi farklı boyutları olan bu konuyu tüm yönleriyle ele alacağımız Sempozyumumuz "Sağlıkta Dönüşüm ve Sağlık Politikaları", Şehir Hastanelerinin Ekonomi Politiği" ve "Kentsel Planlama ve Mühendislik" başlıklı üç ayrı oturumdan oluşmaktadır.

Şimdiye kadar projeye ilişkin oluşan fikirleri, eleştirileri değerlendirmek ve tartışmak, Şehir Hastaneleri konusuna kapsamlı ve detaylı bir bakış açısı oluşturabilmek tüm halkımızı Şehir Hastaneleri Sempozyumu`na katılmaya ve katkı vermeye çağırıyoruz.

TMMOB Ankara İKK

Şehir Hastaneleri Sempozyumu

Düzenleme Kurulu

 

Okunma Sayısı: 2974
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası